ESC 2 1 - 1 (1 - 0) BAS 2
5-3-2016, 12:00 uur
Burg. Bode Sportpark, Zwolscheweg 6 A Elburg

DEGRADATIEDUEL IN EVENWICHT

Het moest deze zaterdag anders. Vorige week was de tweede selectie van BAS geen schim van zichzelf. Er werd een verloren wedstrijd gespeeld in Nijkerk. De spelers van trainer Peter Claassen maakte geen scherpe indruk, voor rust werd er al twee keer gewisseld en de defensie van BAS stond voortdurend onder druk. Reden genoeg voor de technische staf om voor de wedstrijd tegen ESC meer scherpte en inzet te eisen.

In de warming-up werd het belang van de wedstrijd al duidelijk zichtbaar. In voorgaande week maakte BAS nog een timide indruk, maar in de Gelderse vissersplaats liet de tweede selectie zien dat ze ‘horny’ waren, om maar even teksten van onze landgenoot te gebruiken.

Voor de wedstrijd tegen ESC werd er met de volgende spelers aangetreden: (v.l.n.r.) Eibrink, Eijkelboom, van Someren, van Woerkom, Boer, van Dijk, Doorman, Claassen, de Gier, Lamberink en Tolhoek. Deze ontmoeting was niet alleen een degradatieduel, maar stond ook in het teken van de terugkeer van twee spel Elburgse BAS-spelers.

Helaas was de inzet uit de warming-up niet direct zichtbaar na het eerste fluitsignaal. Het basiselftal dat uiteindelijk werd opgesteld door Peter Claassen leek te bezwijken onder de druk. Men was nauwelijks in balbezit, omdat meerdere spelers een gespannen indruk maakten. Ballen gingen lukraak over de zijlijn, spitsen waren moeilijk te bereiken en van een goede opbouw was al helemaal geen sprake. De inzet was er wel, maar BAS stond voortdurend onder druk van Elburg.

Helaas resulteerde dit uiteindelijk in een doelpunt. In de 32ste minuut mocht ESC aanleggen voor de zoveelste hoekschop. Voorgaande pogingen bleken als gevaarlijk te zijn en dit keer was het de kleinste man van het veld die het gevaar stichtte. Bij de tweede paal wist de aanvaller van Elburg de pal gemakkelijk tegen de touwen te werken, 1-0.

Na het doelpunt kropen de Biddinghuizenaren iets meer uit hun schulp. De opbouw verliep sneller en vloeiender. Tegelijkertijd werd Lamberink steeds gemakkelijker gevonden. Jammer genoeg kon de oud-speler van ESC zijn vorige club geen pijn doen.

In de rust werden er de nodige wijzigingen doorgevoerd. Jorrit Doorman en Cor van Woerkom moesten plaatsmaken voor Iven van Velde en Freddy Doppenberg, terwijl Remon Claassen in de achterste linie werd gepositioneerd. De bezetting op het middenveld moest gewijzigd worden, omdat men daar in de eerste helft voortdurend werd overlopen door Elburgers. Uiteindelijk bleek dit een goede tactische zet te zijn.

Het verschil tussen de eerste en de tweede helft was als het verschil tussen dag en nacht. Voor de thee was men continu aan het verdedigen, maar na rust werd het spel gespeeld op de helft van de tegenstander. Waar sommige spelers eerst onder hoogspanning stonden, werd er in het tweede bedrijf frank en vrij gevoetbald.

Ondanks dat er bij vlagen goede combinaties werden opgezet, was het in de eerste minuten na rust lastig om direct tot grote kansen te komen. Desondanks wist de aanvalslinie toch enkele speldenprikken uit te delen. Met de gewijzigde bezetting werd de bal in ieder geval gemakkelijker in de ploeg gehouden. Daarnaast kwam keeper Eibrink in de tweede helft niet echt meer in gevaar. Het enige gevaar ontstond toen hij zichzelf tegen een Elburgse doelpaal gooide.

Daarentegen was het in de 73ste minuut aan de andere kant wel raak. Niet uit een goede combinatie, maar door een achterwaartse en hoge steekpass van Tolhoek. Nadat hij de bal per ongeluk voor zijn voet kreeg, besloot hij de bal over zichzelf heen naar voren te peren. Bewust of niet, maar de bal kwam in ieder geval terecht bij Doppenberg. Hij maakte als invaller een erg sterke indruk en wist de ‘blinde’ achterwaartse kruisraket van Tolhoek goed mee te nemen. Oog in oog met de Elburgse keeper kapte hij nog even terug richting een verdediger. Met een zachte schuiver in de linkerhoek bleef Doppenberg uiterst cool in de afronding, 1-1.

Na de gelijkmaker ging BAS op jacht naar een tweede doelpunt. Dit leidde nog in een grote kans voor Patrick Timmerman. Ook hij maakte een goede indruk als invaller, maar wist een lage voorzet niet tussen de palen te krijgen. Naast deze doelpoging waren er weinig echte kansen voor de Biddinghuizenaren. ESC stond in de tweede helft onder druk, maar de uiteindelijke 1-1 bleek een terechte uitslag te zijn.

Na het laatste fluitsignaal ging BAS met gemengde gevoelens richting de kleedkamer. In de directe strijd om degradatie had men een gevoelige tik kunnen uitdelen, maar dit bleek er deze zaterdag niet in te zitten. Geen drie punten, maar het spel uit de tweede helft biedt houvast voor de komende weken. Als iedereen in goeden doen is, kan BAS het iedere tegenstander lastig maken. Hier moet men de komende weken vanuit gaan!

Zoon v/d trainer.

Freddy Doppenberg

ESC 2 - BAS 2: 1 - 1 (1 - 0)

32' doelpunt 1 - 0

73' doelpunt 1 - 1  Freddy Doppenberg (-)