BAS 2 0 - 1 (0 - 1) DVS '33 Ermelo 5
21-3-2015, 12:00 uur
De Schelp, Biddinghuizen

STRIJDEND TEN ONDER

Wanneer de scheidsrechter op veld 2 van Sportpark “De Schelp” voor het eerst op zijn fluit blaast, geeft de klok een tijd van 12:00 uur aan. Eindelijk! Dé wedstrijd tegen koploper DVS5 is gestart.

Naar mijn mening de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Een wedstrijd van erop of eronder, van winnen of staken en van alles of niets. De mannen van BAS2 waren hier goed van doordrongen. Nu moest het gebeuren.

In de week voor de kraker ging het op het woonadres van trainer Peter Claassen nergens anders over dan over deze pot. Het strijdplan, de zenuwen en natuurlijk de poppetjes. 139 dagen eerder, tijdens de eerste ontmoeting, sloten Bret Eijkelboom, Danny Versteegt, David van Dijk, Freddy Doppenberg en Remon Claassen nog aan, maar op wie kon de trainer nu rekenen? De zorgen werden nog groter toen spelverdeler Rutger Oomen besloot om de sneeuw op te zoeken. Toch wist de staf van BAS2 weer een goede selectie op de been te brengen met ondersteuning van topkeeper Danny Versteegt en aanvaller Freddy Doppenberg. De laatstgenoemde speler stond overigens niet aan de aftrap van deze wedstrijd. Claassen koos opnieuw voor het aanvalstrio dat de laatste weken aardig op stoom was geraakt.

De mannen van BAS2 kwamen goed uit de startblokken. Al snel werd duidelijk dat DVS5 niet de vorm had uit de eerste wedstrijd. De Biddinghuizenaren zochten in de eerste paar minuten zorgvuldig de aanval. De twee corners die hieruit volgden, zorgde direct voor de nodige miscommunicatie in de Ermelose defensie. Toch was het DVS die na vijf minuten de eerste echte grote kans kreeg. De ploeg kwam via rechts goed door en met een goede voorzet wist men de spits te bedienen. Hij wist deze kans gelukkig niet verzilveren, want het was keeper Danny Versteegt die op tijd in de weg lag. Maar ook BAS2 was dus gewaarschuwd.
In de minuten hierna kreeg BAS2 de nodige ruimte om het gewenste combinatievoetbal te spelen. Vooral de drie middenvelders wisten hier soms niet zorgvuldig mee om te gaan. Slordig balverlies en verkeerde balaannames voerden de boventoon in het middengedeelte van de eerste helft. Was het de spanning? Of schrok men van de ruimte die DVS5 bood?

Toch wist BAS2 het tij te keren door sneller de diepte te zoeken. Men kreeg steeds meer het besef dat hier iets te halen viel. Het was vooral Kay-Marnix Oomen die voor het nodige gevaar zorgde. Met zijn snelheid wist hij de niet al te snelle rechtsback vaak te passeren. Ondanks dat bleven de grote kansen voor BAS uit, omdat de verdedigers uit Ermelo vaak net iets slimmer waren in het onderlinge duel.
In de dertigste minuut van de wedstrijd werd de eerste kleine nachtmerrie van BAS helaas werkelijkheid. Sta je bij vlagen goed te voetballen, bied je DVS goede tegenstand en dan uit het niets een tegendoelpunt. Een middenvelder van DVS leek aan de rechterkant op een groot aantal verdedigers te stuiten. De Biddinghuizense defensie wist echter niet de bal te ontfutselen. De middenvelder kon uiteindelijk op gelukkige wijze een steekbal te geven op de linksbuiten van Ermelo. Deze steekpass werd nog getoucheerd door Kevin Klein Schaarsberg, maar de inzet van de rechtsback bleek onvoldoende. De snelheid werd juist uit de steekpass gehaald en dit bood de buitenspeler de uitgelezen mogelijkheid om af te drukken. Met een subtiele boogbal wist hij de 0-1 op het scorebord te zetten.
Ondanks de teleurstelling werd er langs de lijn geopperd om op dezelfde voet door te gaan. Met deze inzet zouden de kansen vanzelf weer komen. Niets bleek minder waar! Niet veel later was het Jeroen Tolhoek die over rechts goed doorkwam. De positie ten opzichte van het doel leek niet gunstig voor een schot te zijn, maar de aanvaller van BAS2 besloot toch op doel te schieten. En dat bleek geen verkeerde gedachte… De goed spelende keeper van DVS wist nog net met zijn vuisten de bal uit de korte hoek te halen. Dit bleek uiteindelijk het laatste noemenswaardige moment voor men zich kon opmaken voor de thee.

Ik weet niet wat er in de rust is gezegd of wat er in deze thee heeft gezeten, maar de tweede helft gaf nog meer vertrouwen op een goed resultaat. Het middenveld van BAS2 werd bij balbezit beter bediend en de aanvallers wisten de Ermelose verdediging meer tegenstand te bieden. DVS had zelf niks meer in de pap te brokkelen. Pogingen om aan te vallen werden snel afgeslagen door de defensieve muur van BAS2. Een fundament van deze muur moest echter na tien minuten gewisseld worden. Marco van Someren, die op uitstekende wijze duelleerde met de tegenstander, moest geblesseerd afhaken. Hij werd vervangen door Tom Schaap.
In de tijd na de wissel waren de kansen voor BAS2. Je hebt weleens van die wedstrijden dat die bal er gewoon niet ingaat… nou dit was er zo’n wedstrijd! Van de lijn, op het houtwerk… het zat niet mee voor de spelers van BAS. Er werd gestreden en continu druk gezet op het doel van DVS. Maar zoals ik al eerder zei, wilde de bal er gewoon niet in.

Typerend voor de kansenregen was de vrije trap van Marco Westerhof. Eigenlijk net iets te ver om in één keer op doel te schieten, maar de spits besloot toch op doel te vuren. Geen verkeerde gedachte, want de bal vloog helaas op de lat. Het zat de spits vandaag niet mee bij het afronden. Al jaren zorgen de gebroeders Westerhof voor een groot aantal doelpunten, maar nu de familie Westerhof balsponsor was, ging de bal er gewoon echt niet in.
Freddy Doppenberg kwam nog in de plaats voor Jorrit Doorman en de “alles of niets”-tactiek werd ingezet. Pas vanaf dat moment kreeg DVS de eerste kansen van de tweede helft. Het aantal kansen van Biddinghuizen nam af en de moedeloosheid sloop erin bij de spelers van BAS. Niet veel later floot de scheidsrechter voor het eindsignaal.
Wat een ellende! Alles uit de kast, maar elke keer op ongelukkige wijze de bal niet tegen de touwen. Het was stil in de kleedkamer, erg stil. Het gat van één punt is nu vergroot tot vier punten. De teleurstelling is groot, maar de mannen van 2 hebben er alles aangedaan. Jack Graumans hoeft de platte kar van mij nog niet in de schuur te zetten. Het zal een mirakel zijn wanneer ze het uit handen geven, maar de mannen uit Ermelo hoeven maar twee keer gelijk te spelen, iets wat ze de eerste seizoenshelft ook hebben gedaan. Kop omhoog en de punten aaneenrijgen zoals in de wedstrijden voor DVS! Dan heb ik er nog veel vertrouwen in. Het grote aantal mensen langs de lijn heeft zaterdag gezien dat BAS beschikt over een goede en leuke tweede selectie. Een selectie die een mooi slot van de competitie verdient !!!