OWIOS 3 3 - 2  BAS 2
24-4-2004
Bovenmolen, Bovenheigraaf 19 Oldebroek

Gifbeker nu helemaal uitgewrongen

In de trilogie “De gifbeker van BAS 2” vandaag het derde en laatste deel: Owios 3 – BAS 2. In een zonovergoten Oldebroek kwam BAS 2 wederom snel op voorsprong en werd er wederom verloren: 3-2 voor OWIOS.

De vaste verslaggever van BAS ontbrak vandaag, dus mag ik, als ‘stand in’, de honneurs waarnemen. De rode draad van de laatste weken kon ik na vandaag natuurlijk niet ineens laten vieren, zeker niet kijkend naar het verloop van de wedstrijd.

De voorbespreking op de Schelp had geen nieuws onder de zon: “Het seizoen startte mooi en krijgt op deze manier een treurig einde”, “Vandaag kunnen we nog een hoop rechtzetten” en “Als we vorige week hadden gewonnen, hadden we nog volop meegedaan om de tweede plaats”. Niet dat het tactisch duo H&J hier nog iets aan kan doen, want alles is al geprobeerd de laatste weken.

Vliegende start
BAS startte met de Martijns (Steenbeek en Tolhoek, red.) op de back – Gerard en Bas mochten hiertussen het centrum vormen. Erik van Tussenbroek daar iets voor als stofzuiger, Jorn op Links, Sieberen op Rechts, Marco Centraal en ‘De Ten Cates’ in de punt. Duidelijke taal. Eenvoud. Gewoon lekker ballen.
En dat gebeurde dan ook: al in de eerste minuut werd Sybesma weggestuurd op rechts, maar zijn schot verdween naast het doel. In korte tijd kreeg BAS bovendien vijf corners, die stuk voor stuk gevaarlijk waren. De eerste was meteen raak. André ten Cate zag Sieberen Sybesma helemaal vrij staan bij de eerste paal, dus het plaatsen van de bal op zijn hoofd leek de meest logische keuze. OWIOS kwam te laat en zag de topscorer van BAS 2 zijn twaalfde van het seizoen maken.

En natuurlijk: toen had het uitgebouwd moeten worden. André ten Cate kreeg een grote kans, maar bij het controleren werd hij licht gehinderd en bij de vervolgactie ook. “Normaal had ik zo’n kans gewoon benut en was ik simpel op de keeper afgelopen. Dit jaar is gewoon niet mijn jaar: ze willen er niet in,” vertelde hij me na de wedstrijd in de auto.
De ‘kanthalven’ Rommens en Sybesma zorgden over de hele wedstrijd gezien voor het meeste gevaar. Keer op keer waren ze hun tegenstanders de baas, maar keer op keer kwam er niet echt een grote kans uit.

Sluipen…
En ook deze week kwam dat vreemde gevoel weer in het team sluipen. Ineens wordt er dan niks meer van elkaar aangenomen en ineens worden er fouten gemaakt. De eerste helft kende hierin twee hoogtepunten. André ten Cate gleed door op de keeper, na het poorten van een tegenstander, en kreeg terecht geel. De doelman zelf reageerde wel heel fel, net als zo’n beetje alle andere spelers van BAS en OWIOS. Bas de Jong kwam zelfs van achteruit aanstieren om de doelman omver te gooien (of zagen we toch een slaande beweging?). Martijn Tolhoek werd wat te laat boos en Boy Bies moest van zover komen, dat hij als aanvoerder niets meer kon inbrengen. De rest van de roodhemden stond te duwen in de 16 van OWIOS, terwijl Steenbeek en Sybesma aan de rechterkant verbaasd en werkloos toekeken.

Tja
En ja, ook deze keer had het zijn weerslag op het spel. De rechtsbuiten van OWIOS mocht helemaal vanaf rechts naar links komen en tussen 2 man in onder keeper Bies doorschieten.
Devies voor de tweede helft: “fußballen!”. De eerste grote kans was wel voor OWIOS. De 2.36 lange spits kon vrij inkoppen, maar kopte vriendschappelijk over. Aan de andere kant had Sybesma zich onsterfelijk kunnen maken (via die andere beker: de heilige graal). Jorn Rommens kwam door op links en legde panklaar breed. Sybesma dacht na (stom, stom, stom) en schoot op de doelman. Later verklaarde hij dat dit ook vriendschappelijk was bedoeld.

BAS was veruit de betere ploeg de tweede helft, maar kwam wel op achterstand. Het spelbeeld van de wedstrijd tegen asvDronten. Bas de Jong schoot een doeltrap in de voeten van de spits (2-1) en bij de 3-1 schatte Bies de stuiter iets lager in. De 3-2 was fraai. Erwin ten Cate stuurde Jorn Rommens diep (die trouwens vandaag eindelijk zijn oude niveau haalde) en deze schoot met buitenkant links over de uitkomende doelman. Jammer genoeg was dit pas in de laatste minuut, dus werd er bij 3-2 afgefloten.

7 wedstrijden op rij met 1 doelpunt verschil verliezen. Het kan verkeren. Met alleen de wedstrijd tegen het al gedegradeerde Swift nog voor de boeg, kan in ieder geval gezegd worden dat de gifbeker nu eindelijk helemaal leeggewrongen is. Volgende week gewoon weer 3 punten!