BAS 2 2 - 3  ASV Dronten 3
17-4-2004
De Schelp, Biddinghuizen

"Er zat dus toch nog een slok in"

Afgelopen zaterdag verloor BAS 2 voor de 6e keer op rij een competitiewedstrijd. De altijd pikante derby tegen ASV Dronten ging met 2-3 verloren.

BAS 2 had toch weer moeite om een volledig fit elftal op de been te krijgen; BAS 1 heeft iedereen nodig die het nuttig acht om degradatie te ontlopen en pas na lang aandringen van Tino Bies zelf mocht hij toch in BAS 2 starten. Martijn Steenbeek begon op de bank, evenals de niet helemaal fitte Erik van Tussenbroek. Coach Herman zou zelf eventueel ook nog in kunnen vallen, aangezien Tino net terug is van een blessure en ook Gerard van Tilburg niet helemaal fit was. Erwin ten Cate en Bas de Jong ontbraken door werkzaamheden.

De start was voor BAS, dat vrij snel een voorsprong nam. Een corner van Andre ten Cate werd door de weifelende ASVD-goalie zelf in eigen doel geslagen. Maar de eerste helft werd vooral gekenmerkt door het uitvallen van keeper Boy Bies; na hard doorhalen van de ASVD-spits had hij (opnieuw) last van zijn knie, hoewel het na afloop toch leek mee te vallen. Gerard van Tilburg ging daarna keepen, omdat een 2e keeper niet zo snel voor handen was, en deed dat - na een losbandige solo in het begin - vrijwel foutloos. Hij kon de 1-1 echter niet voorkomen; na een horten en stoten aanval van ASVD viel de bal op de 16 voor de voeten van ene Hans (had die niet geschorst moeten zijn na zijn rode kaart tegen Oene?), die de bal prachtig in de kruising joeg. Ruststand 1-1, maar na veel kansen in het eerste kwartier voor ASVD was het toch vooral BAS dat zich daarvoor achter de oren mocht krabben: mooie kansen werden niet verzilverd: de scheidsrechter weigerde de bal op de stip te leggen na het vasthouden van Hans Custers (die veel sneller was dan zijn ruim 15 jaar jongere tegenstander) en vlak voor rust zette diezelfde Hans Custers spits Andre ten Cate nog voor een leeg doel, maar in plaats van door te lopen, bleef deze staan, waarna de bal nog gekeerd kon worden ("anders stond ik buitenspel", aldus Andre).

In de rust kwam B-junior Bart van Dongen Gerard in het doel aflossen en verscheen ook Martijn Steenbeek in het veld (Erik van Tussenbroek had Boy Bies voor rust al vervangen). En BAS 2 ging gewoon door met kansen krijgen en missen; en ASVD benutte de eerste de beste kans wel. Een hoge bal werd door Bart niet vastgehouden en hij kwam daarna logischerwijze wat gewicht tekort tegenover de Dronter rabauw, en dat betekende 1-2. Het veldspel van BAS werd er niet beter op, veel onzuiverheid, weinig overleg en wat op goed geluk voetbal, maar ASVD kwam nauwelijks meer op de BAS-helft, zeker niet nadat ook de ASVD-goalie er met een blessure afmoest en ASVD met 10 man doormoest. De kans kwam daarna voor Andre, die besloot meteen te schieten (en de bal op de lat zag eindigen) in plaats van met 3 man door te lopen op de keeper. Het geloof verzandde en ASVD strooide nog wat extra zout in de wond met de 1-3, na een schot in de korte hoek vanaf rechts. Roy van Hoorn maakte nog wel de 2-3 met een mooi schot vanaf de 16 meter, maar dat doelpunt viel te laat om nog aan een succesvol slotoffensief te kunnen beginnen.

Veel verwijten naar de spitsen na afloop (en ook al tijdens de wedstrijd): te veel kansen gemist. Maar het veldspel was (weer) niet goed, er is veel te veel onrust aan de bal en onzuiverheid in de passing. Uiteraard ontbreekt ook het geluk (dat voor de winterstop blijkbaar al opgesoupeerd is), maar een gebrek aan scherpte is toch ook debet aan deze nederlaag. Volgende week de laatste uitwedstrijd tegen OWIOS, en dan weer een derby tegen Swift. Goed af proberen te sluiten is het parool, en dan mag een (verjongd) BAS 2 het volgend seizoen onder de nieuwe trainer laten zien dat zij toch een rol van betekenis in deze klasse kunnen spelen...