BAS 2 1 - 5  Lelystad '67 2
14-2-2004
De Schelp, Biddinghuizen

Desillusie na nederlaag

Gedesillusioneerd bleven de spelers van BAS 2 afgelopen zaterdag achter in de kleedkamer, na de 1-5 nederlaag tegen de nieuwe koploper sv Lelystad 2.

De maanden voorafgaand aan de wedstrijd waren voor een groot deel positief. BAS stond immers aan kop van de 3e klasse en kon dus de rest van het jaar meedoen om de hoogste posities. Ondanks dat na de winterstop alle oefenwedstrijden verloren gingen, was er toch vooral een positieve stemming voor de eerste èchte wedstrijd na de winterstop.

Soms zijn er wedstrijden dat het gewoon niet loopt - zo bleek ook afgelopen zaterdag maar al te goed. BAS startte in het vertrouwde systeem, maar zag dit pas in de tweede helft een beetje op zijn plaats vallen. De eerste helft was niet alleen buitengewoon zwak van BAS, maar ook nog eens goed van Lelystad. Dat dit een akelige combinatie is, blijkt wel uit de 0-3 ruststand voor de bezoekers.

BAS had geen grip op de linies van Lelystad, waardoor de voetballend sterke ploeg juist dat goed kon uitvoeren: passes geven, acties maken en ook nog scoren. Diverse spelers van BAS (die niet bij naam genoemd zullen worden om het verslag nog een beetje kort te houden) waren er gewoon totaal niet bij. En om mee te doen om een kampioenschap, is dat nu net de basis van iedere wedstrijd. Er was overigens nog wel 1 kans in de eerste helft. Bij een stand van 0-1 blunderde de Lelystadse verdediging, waarna Erwin ten Cate langs de doelman kon spelen. Helaas werd deze inzet vlak voor de lijn weggehaald.

Speech
De verwachte donderspeech in de rust en een aantal omzettingen in de opstelling van BAS. De omzettingen werkten overigens goed. Vanuit het middenveld werd meer man-op-man gespeeld, waardoor Lelystad minder vaak een man over had. En juist op die momenten moet het ook een beetje meezitten. Jorn Rommens werd prima vrijgespeeld en schoot geplaatst in. De kansloze doelman zag de bal via de buitenkant van de paal naast verdwijnen.

Meer pech
Daarmee was het ongeluk voor BAS nog niet voorbij. De prima spelende verdediging maakte een kleine fout (Bas de Jong gleed onverwacht uit), waarna de 0-4 werd aangetekend. Ondanks dit (of misschien juist wel door de stand) kreeg BAS wel meer overwicht. Toch werd het eerst nog 0-5 na een afstandsschot van een iets te vrije middenvelder.

Eer
De eretreffer werd wel gescoord. Uit de enige echt uitgespeelde aanval van de wedstrijd, legde Barry van Someren voor en schoot Erwin ten Cate bij de tweede paal zijn eerste competitietreffer voor BAS 2 binnen. Daarna belandde een schot van Patrick Vallant nog op de lat en ook uit de rebound kon BAS het net niet vinden.

Vergeten
Het is dan ook vooral zaak om deze wedstrijd snel te vergeten. Overigens, en dat moet ook gezegd, het lijkt negatiever dan het is, want behalve dat BAS niet op niveau speelde, was vooral Lelystad ook erg goed. Het zegt dan ook genoeg dat een 'beter spelend BAS in de tweede helft' ook toen nog gewoon met 1-2 verloor.

De komende twee weken kunnen in ieder geval nuttig worden gebruikt om voor te bereiden op de uitwedstrijd tegen Stroe. Zaterdag aanstaande speelt BAS slechts vriendschappelijk.