Zeewolde 4 4 - 4  BAS 2
6-12-2003
Sportpark De Horst, Horsterweg 202 Zeewolde

BAS 2 geeft 3-0 voorsprong weg

Afgelopen zaterdag stond de streekderby van de kersverse koploper BAS 2 tegen Zeewolde 4 op het programma. In een krankzinnige 2e helft nam BAS met goed voetbal een 0-3 voorsprong, maar toonde Zeewolde veerkracht, nam zelfs een 4-3 voorsprong; maar in de slotminuut was het uiteraard Sieberen Sybesma die met de 4-4 toch nog een punt redde.

Personele problemen te over bij BAS 2; Gerard van Tilburg is geblesseerd, Bas de Jong was wegens werk afwezig, Erik van Tussenbroek nog steeds geschorst en Patrick Vallant kon wel als 14e man op de bank plaatsnemen, maar zou alleen in uiterste nood nog kunnen invallen. Martijn Tolhoek speelde daardoor noodgedwongen linksback en aanvoerder Menno Slump speelde centraal achterin om het gevaar Willem aan banden te leggen. Voorin maakte A1-junior Engelbert Boon zijn debuut en op de bank zat verder – naast topscorer Sieberen Sybesma – een andere A1-junior: Barry van Someren. Centraal op het middenveld speelden Marco Westerhof en Roy van Hoorn; zij moesten de spelmakers Erik en Bertho Eding aan banden proberen te leggen.

De aanvangsfase was duidelijk voor het geroutineerde Zeewolde, dat uiterst gemotiveerd aan deze wedstrijd begon: ze hadden nog wel een appeltje te schillen met BAS. BAS 2 kreeg de bal niet goed voorin en verdedigde wat te onrustig uit, wat kansen voor Zeewolde opleverde: kopbal van spits Willem, vrije trap van aanvoerder Erik en een grote kans voor hun linkshalf na een misverstand tussen Herman Lucassen en Richard Bies. Het bleef 0-0 en gaandeweg de eerste helft nam BAS het initiatief over, vooral door het goede spel middenop van Roy en Marco; en creëerde daarna ook een handvol grote kansen. Marco Westerhof kwam alleen voor de keeper na een mooie voorzet van Hans Custers, maar de bal sprong net te ver van zijn schoen, Hans Custers draaide bijna een corner in enen binnen en daarnaast kreeg ook linkshalf Jorn Rommens nog 2 grote kansen: de eerste keer legde hij te laat breed op de vrijstaande Engelbert Boon en de 2e keer redde keeper Compaan knap op zijn inzet. Dat deed dezelfde Compaan ook toen Hans Custers alleen door kon gaan, na een mooie voorbereidende actie van Engelbert Boon. Barry van Someren was inmiddels al ingevallen voor André ten Cate, die door zijn enkel klapte en zelfs nog naar het ziekenhuis afreisde. Gelukkig blijkt er niets gebroken, maar de winterstop is voor hem ook al aangebroken. Remise (0-0) dus bij rust en vooral Zeewolde kon daar gelukkig mee zijn.

Sieberen Sybesma verving Engelbert na de rust en werd net als vorige week de 2e spits. En BAS ging eigenlijk door waar het de 1e helft opgehouden was, het kreeg opnieuw kansen en binnen het kwartier stond er 0-3 op het bord: via 2 goals van Barry van Someren en de traditionele goal van Sieberen. Barry schoof de bal twee keer vanaf links onder de Zeewolder goalie door en na een mooie aanval via Hans Custers en Jorn Rommens stond Sieberen vrij voor de keeper: 0-3 en de punten leken veiliggesteld.

Maar Zeewolde toonde dus veerkracht: spits Willem draaide op zo’n 20 meter weg van zijn directe tegenstander en schoot de bal in het kruis: 1-3 en meteen leek BAS 2 te verkrampen. Opnieuw paniekvoetbal, de bal kwam niet goed meer voorin en Zeewolde profiteerde: een vrije trap die ver voorlangs leek te gaan werd door Richard Bies van richting veranderd: 2-3. Even later viel ook de 3-3 (opnieuw spits Willem) en BAS 2 leek rijp voor de slacht en Zeewolde rook bloed. De discutabele 4-3 viel nog binnen het half uur (nadat Willem de bal met de hand had meegenomen), en niemand gaf nog een cent voor de kansen van BAS: teleurgestelde spelers, tevergeefs schreeuwende coaches, Jan Klopman die terecht gewezen werd door de scheids en een gele kaart wegens schelden voor Sieberen Sybesma. Zeewolde dacht gemakkelijk te gaan uitspelen, maar BAS richtte zich toch nog op en kreeg toch weer wat druk naar voren. En dat betaalde zich optimaal uit: uitblinker Barry van Someren gleed weer langs zijn tegenstander en legde breed op de wederom goed staande Sieberen Sybesma die de onverwachte – maar verdiende – 4-4 liet aantekenen.

Tweeslachtig gevoel na afloop: uiteraard moet je blij zijn als je in de laatste minuut nog gelijkmaakt, maar het weggeven van een 3-0 voorsprong is natuurlijk zwak. BAS blijft door dit resultaat wel koploper, concurrent SVL speelde met 2-2 gelijk tegen Swift en ASVD kruipt wel weer dichterbij door een zege op Teuge. Volgende week de laatste wedstrijd voor de winterstop, tegen Nunspeet, de ploeg die volgens coach Herman qua voetbal één van de besten uit deze klasse is.

Bron: BAS2.nl