ASV Dronten 3 3 - 3  BAS 2
8-11-2003
Burgemeester Dekker Sportpark, Educalaan 1 Dronten

BAS2 haalt punt in thriller

Een ware voetbalthriller was de wedstrijd afgelopen zaterdag in Dronten. Na een 3-0 achterstand binnen 20 minuten, was de stand voor rust al omgebogen in een 3-3 gelijkspel.

Het tactisch concept was deze keer iets anders dan anders. De spitsen moesten dichter bij elkaar spelen, om zo ruimte op de flanken te creëren. Met de ongetrainde Marco Lek van BAS 1 in de gelederen zou er zo een sterk blok centraal voorin kunnen worden gevormd. Achterin zou er net als anders worden gespeeld met 4 verdedigers in de zone.

Het concept pakte deze keer niet goed uit. BAS werd volledig overlopen en stond binnen 20 minuten met 3-0 achter. Natuurlijk moet hierbij wel worden gezegd dat er ook niet heel sterk werd gespeeld. De 1-0 en 3-0 kwamen beide vanaf de linkerkant van BAS, waar Erik van Tussenbroek en Gerard van Tilburg (bij de 1-0) er uit werden gelopen. Bij de 2-0 (uit een vrije trap na een onnodige overtreding) werd er niet goed genoeg gedekt, waardoor de langste aan Dronter zjde kon inkoppen.

Tijd dus voor coaches Stegeman en Klopman om in te grijpen. Allard Stuifzand werd gebracht voor de licht geblesseerde Van Tilburg, de spitsen moesten verder uit elkaar spelen en Stuifzand mocht meer voor de verdediging spelen. Direct had dit resultaat. BAS werd minder overlopen aan de zijkanten (vooral omdat de backs van Dronten minder vrijheid kregen) en kon zelf meer aan aanvallen toekomen.

Lek op stoom
Marco Lek was na een minuut of 10 steeds beter in de wedstrijd aan het komen. De 3-1 kwam dan ook uit een echte Lek-actie: draaien in de 16 meter tussen een paar spelers in. Na het afspelen van de bal ontving Lek nog een trap van achter van een Drontenaar, waardoor de scheidsrechter terecht op de stip wees (al was Dronten het hier niet mee eens, gezien het bericht op Omroep Flevoland Teletekst). André ten Cate was wel heel koel vanaf 11 meter. Onhoudbaar schoot hij de 3-1 binnen.

Dat BAS nog verder terug zou kunnen komen, was toen nog niet aan de orde. Wat vooralsnog belangrijk was, was dat er weer een wedstrijd ontstond waarin BAS minimaal de gelijke was aan asvDronten. De 3-2 volgde al snel op de 3-1. Een schot vanaf een meter of 16 kwam tegen de benen van een Drontenaar en Sieberen Sybesma pakte deze rebound door direct richting doel te schieten. Via een tegenstander en de vingertoppen van de keeper, verdween de bal tussen de palen: BAS leefde weer helemaal.

Stuifzand scoort
De sterke invalbeurt van Allard Stuifzand was vlak daarvoor al bijna beloond met een treffer. Zijn eerste schot van buiten de 16 ging nog naast ("maar ik raakte hem wel lekker"), maar de tweede zat wel. Een ingooi van Sybesma in de voeten van Marco Lek (tussen drie man in) kon na een simpele pingel-actie van Lek worden breedgelegd op Stuifzand. Hij schoot keurig halfhoog binnen.

Dronten wist niet waar het de vorm moest zoeken en was 'rijp voor de sloop'. Met iets meer preciesie of geluk had BAS al vaker kunnen scoren trouwens. Bijvoorbeeld uit de te scherpe pass van Patrick Vallant, de grote kans voor Tino Bies of het balletje terug van André ten Cate op Sieberen Sybesma (die hopeloos naast schoot). De grootste kansen op een 3-4 voorsprong waren op slag van rust. Roy van Hoorn, onderdeel van het aanvalskoppel, ging goed door en kwam tot voorbij de keeper. Hij stond echter bijna op de achterlijn en wilde niet zien dat zowel André ten Cate als Sieberen Sybesma helemaal vrij voor het lege doel stonden. Hij probeerde het dus zelf en schoot voorlangs. De aanval was nog niet voorbij, omdat Patrick Vallant de bal nog net kon binnenhouden bij de cornervlag. Een actie en een schijnbeweging en terugleggen op de naar rechts overgekomen Sybesma. Deze legde op maat voor op Roy van Hoorn, die alleen maar rechtdoor had hoeven koppen bij de tweede paal. Hij kopte echter naar de grond, waardoor de bal overging.

In evenwicht
Zoals verwacht was asvDronten na de rust van de schrik bekomen en waren de teams weer in evenwicht. Over en weer waren er aanvallen zonder echt kansen te worden, al ging een Ten-Cate-sliding van André ten C. er bijna in. BAS hield het hart vast toen Herman Lucassen weggleed en zijn tegenstander aan het shirt pakte. Op de stip ging ook nu de bal. "Dat is onze vaste man," liet de rechtsbuiten van asvDronten ons weten, "die scoort altijd!". Het zal Dronter bluf heten, want de kleine spits van Dronten schoot hopeloos op de lat.

Hierop liepen de frustraties, vooral bij de Drontenaren, wel op. Tino Bies was in conclaaf met zijn tegenstander (buiten het zich van de scheidsrechter), maar hield zich verder wel in. "Ik beperkte me tot licht intimideren," vertelde hij na de wedstrijd in Het Bastion. De tegenstander was wat minder slim. Hij gaf een elleboog, omarmde Bies - onder de ogen van de scheidsrechter - en kreeg dus rood...om vervolgens nog eens te spugen naar Bies. Dat zullen wel een paar wedstrijden worden, zullen we maar zeggen.

Tussenbroek
Dronten was het nogal oneens met de rode kaart en het leek of de scheidsrechter hier toch door beïnvloed werd. Erik van Tussenbroek ging er inderdaad onbehouwen in, maar schoot gewoon over de bal heen en raakte de tegenstander. De scheidsrechter oordeelde "natrappen" en gaf Van Tussenbroek in plaats van geel (die verdiend was geweest) direct rood. 10 tegen 10 dus in de laatste minuten.

Dot van een kans!
Geen kansen meer tot het eind van de wedstrijd, maar uiteindelijk had BAS toch nog met 3 punten naar huis kunnen keren. Tino Bies kwam goed op in het centrum, Sieberen Sybesma kwam over van links en Richard Bies kwam nog beter over vanaf de rechtsback. Via Bies (T) en Sybesma kwam de bal tot bij Bies (R). De liep de laatste meters tot de achterlijn, maar wilde net als Roy van Hoorn in de eerste helft niet zien dat er twee man vrij voor het doel stonden. Ook nu waren dit trouwens Ten Cate en Sybesma, terwijl Jorn Rommens net zo vrij stond op de 16 meter. Bies ging zelf, schoot op de keeper en hoorde meteen daarna de scheidsrechter affluiten.

Uiteindelijk dus helemaal geen slecht resultaat, vooral in de wetenschap dat Zeewolde verloor. Overigens wel van OWIOS, de volgende tegenstander van BAS zaterdag 15 november a.s. om 12.30 uur.