VVOG 5 1 - 2  BAS 2
14-9-2002
De Strokel, Strokelweg 1 Harderwijk

BAS2 wint met 2-1 bij VVOG

Invaller Jerry Georg besliste uiteindelijk met afstandschot de wedstrijd tegen VVOG. De 2-0 voorsprong kwam na een terechte penalty voor de Hardewijkers niet meer in gevaar. Uitblinker was Allard Stuifzand, die zelf de 1-0 vor zijn rekening nam.

BAS begint slap
Een horde BAS'ers toog zaterdag na Harderwijk. Het tweede won wel, maar het was weer krap. Er werd slordig met de kansen omgegaan, en de blauwe kiekendieven wilden niet van afstand schieten.
Misschien was er wel sprake van onderschatting, maar vanuit een verdedigende opstelling zouden we steeds aanvallender worden.
De mensen achter de bal waren meteen belangrijk. De gevaarlijke vleugelspitsen hadden in het eerste kwartier 4 opgelegde kansen. Hans Custers zag de gevaarlijke rechterspits (jonge Matthews) een paar keer verraderlijk langs hem heen flitsen, maar Gerben van de Bos zorgde voor rugdekking.
Wij kwamen niet tot goede schoten, het waren meestal rollers voorlangs van Herman, Marco, André en Kustrim. Het was gerommel in de kleine ruimte. Ons tempo lag veel te laag, we schoten niet van afstand.

De ommekeer via Allard Stuifzand
Dan was Allard het zat, hij dreigde met de meest vreselijke dingen, coachte uitstekend, en reageerde zich af met een verwoestend afstandschot dat net over ging. Een prachtige aanval via Gerben opgezet met Kustrim in de combinatie en via Hans, die goed door kwam, leverde ook geen doelpunt op. De aanvallen golfden op het doel af van VVOG. Na een half uur een perfecte poging van Sieberen Sijbesma. Gerben zette Kustrim nog zowat in 1 op 1met de keeper.
Even werd het angstig als Martijn tot 2 keer achtereen een fout maakte bij het inspelen. Maar er viel geen goal, Gerben en Allard losten het op. Het was voortdurend link als VVOG aan de bal kwam omdat Stefan Tolhoek totaal niet in de wedstrijd zat. Aanvallend faalde hij en verdedigend was hij afwezig.
Dat kon zeker niet gezegd worden van een voortreffelijk spelende en stuwende Richard Bies.
Na weer doorkomen van Hans (Gerben had er problemen mee met die gretige Hans!) beukt Herman Stegeman een bal uit ideale positie snoeihard op de lat, weg scoringskans.

Eindelijk 1-0 volgens de geijkte methode.
Met nog 10 minuten te gaan speelde Sieberen dan vortreffelijk in op Herman, die moest overigens wel vijf minuten de bal vasthouden, alvorens er beweging om heen ontstond. Ja hoor, daar kwam Allard weer, doorloopbal en diagonaal spatte de bal in de touwen. 0-1 verdiend, maar veel te weinig.
De communicatie met de spitsen was weer slecht.

Wissels brengen meer
In de rust kwam Michel Wagteveld voor Kustrim Azemi. Kustrim had wel verdedigend beter gespeeld, maar in balbezit was het minder. Michel opende met verve, knalde direct voorlangs en zette veel druk. Hij verdedigde ook ver mee terug. Echt goed gingen we niet van start in de tweede helft en zij kregen ook weer een paar kansen.
Maar ze hadden nu veel meer last op het middenveld. Stefan Tolhoek had het zich kennelijk aangetrokken in de rust en speelde als herboren in de tweede helft. Hij haalde de angel eruit en verstoorde de opbouw naar de vleugelspitsen, hij veroverde ballen op het middenveld en was ook aanvallend directer. Een regen van corners en steeds meer kansen. De keeper van VVOG weerde zich enorm, maar wij waren ook niet scherp in de afwerking. Het leek at en toe wel of we voor ons zelf speelden. Vrije schoppen gingen tot twee keer toe kort."Donder die ballen voor de pot" schreeuwde Geert. Richard vroeg om een korte corner terwijl de lange juist gevaarlijk waren. Er moest wat gebeuren. Inmiddels was de falende Marco Westerhof al vervangen door een uitstekende Martijn Tolhoek, waardoor de linke ten Cate weer in de spits kwam.

Who is Jerry Georg?
Tenslotte moest ook, de vermoeid ogende en licht geblesseerde eerste spits Herman er vanaf. Jerry Georg kwam erin, wat later dan verwacht maar de warming up en concentratie was niet perfect (van Persie?). Dat bleek wel uit het eerste balcontact, bedroevend. Maar dan kwam zijn herstel en dat was winst. Jerry knokte voor elke bal was goed in het positiespel, hield de ballen op het juiste moment, hij groeide in de pot. Gaf anderen kansen en kwam zelf ook dicht in de buurt, net als Michel bij een doorbraak in de 16. Ook de zwoegende ten Cate zag een schot geblokt. We werden heel erg dominant en schoten van afstand. Wat was het enorm verdiend dat Jerry Georg van buiten de 16 de bal erin snoeide zonder zich te bedenken, maar wel heel gericht. 0-2 voor BAS, de wedstrijd leek gespeeld. Conditioneel waren we veel beter, VVOG bleef verkrampt achter. Gerben van de Bos was door een paardekus geveld, maar speelde de pot wel uit.

Penalty tegen.
De concentratie verslapte, Gerben verzuimde een stapje eerder naar rechts te zetten en Richard stond aan de verkeerde kant te dekken, was niet goed doorgekanteld, en zoef weg was de spits. Richard zette van te dichtbij nog vertwijfeld een sliding in. Penalty. 1-2, Martijn die wel veel naar het vierde stond te kijken, was kansloos.
Het werden nog benauwde minuten. Maar de scheidsrechter hield het prima in de hand en floot uitstekend. Maar toch was het maar goed dat Hans de 1 tegen 1 won met die 11 anders was het toch 2-2 geworden. Martijn Tolhoek vocht als een leeuw. Bij een van de doordekacties veroverde hij de bal op VVOG bijna in de cornerhoek. André kwam daarop vrij maar kon niet doeltreffend afronden. Het bleef bij 2-1 voor BAS2.

Complimenten voor de invallers
Geert vond het zeker geen goede wedstrijd. Erg goed was het herstel van Stefan en van BAS2 in de tweede helft.
De invallers brachten duidelijk iets meer. Scoren en schieten van afstand zal beter moeten willen we blijven meedoen in de competitie.
Heerlijk hoe zo'n Stuifzand speelde, ik begrijp nu dat de mensen op de Veluwe daar in het weekend op afkomen. Laten we het ook een beetje vrolijk bekijken, weer gewonnen en weer iets verder, en lekker voor de wissels.